Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησαν την περασμένη άνοιξη, οι εκθέσεις «Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη» και «Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο» θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους στο κοινό, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας» (Ραιδεστού 32). Οι δύο εκθέσεις αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της προσφυγικής πόλης. Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, ξεναγήσεις για το κοινό και παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν τη λειτουργία τους.

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις

Η ιστορική έκθεση «Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη», σε επιμέλεια Κυριακής Παπαθανασοπούλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, παρουσιάζει τις διαδικασίες της αστικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του συνοικισμού και τη διαμόρφωση μιας νέας πόλης του Μεσοπολέμου.
Η Νέα Κοκκινιά είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών του 20ου αιώνα και η προσφυγική εμπειρία έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της. Αρχειακό υλικό, άρθρα εφημερίδων της εποχής και του τοπικού Τύπου, καταστατικά συλλόγων, ΦΕΚ, χειρόγραφα, πιστοποιητικά και άλλα τεκμήρια, έργα τέχνης, ενδυμασίες, προσωπικά κειμήλια, φωτογραφίες και μαρτυρίες Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κοκκινιά ζωντανεύουν την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της και συνδέουν τη μικρασιατική κληρονομιά με το παρόν και το μέλλον.

Η έκθεση «Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο», σε επιμέλεια Μαρίας Πούλου, ιστορικού της τέχνης, παρουσιάζει είκοσι πέντε φωτογράφους ελληνικής καταγωγής που συνδέθηκαν με την προσφυγική πόλη: επαγγελματίες του στούντιο, ανώνυμους και επώνυμους υπαίθριους φωτογράφους, ιδιαίτερους ερασιτέχνες του μεσοπολέμου. Η πόλη, οι ανθρώπινες σχέσεις, η απασχόληση, ο δημόσιος βίος, η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, η σχολική ζωή, το παιδί και ο γάμος αποτυπώνονται σε 130 εκθέματα δείχνοντας το εύρος της τοπικής επαγγελματικής φωτογραφίας. Σημαντικό μέρος του εκτιθέμενου υλικού οφείλεται στην πολυετή έρευνα του Βασίλη Βασιλειάδη, μικρασιατικής καταγωγής Νικαιώτη φωτογράφου και ερευνητή. Δίπλα στο υλικό αυτό πρωτοστατεί η μνήμη των κατοίκων, όπως διαφυλάχθηκε σε φωτογραφική εικόνα και βγήκε από τις ιδιωτικές συλλογές των Νικαιωτών για να ανασυστήσει τη φωτογραφική γενεαλογία της πόλης.

Μια νέα ενότητα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, εμπλουτίζει περαιτέρω το αφιέρωμα στην εκατοστή επέτειο της πόλης. Πρόκειται για φωτογραφίες λεωφορείων της Νέας Κοκκινιάς/Νίκαιας, λήψεις μη εντοπισμένων φωτογράφων, που αποτελούν ευγενική παραχώρηση της Ομάδας Έρευνας και Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών στην Ελλάδα «Οι Φίλοι του Λεωφορείου» στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας»
Ραιδεστού 32
Διάρκεια εκθέσεων: 2 Οκτωβρίου – 29 Δεκεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου: 17:00-20:00
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-14:00
Παρασκευή: 17:00-20:00

Author

Comments are closed.