Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί

 

Η Διεύθυνση Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών αποτελείται τις Δομές προσχολικής αγωγής του Δήμου, για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, από 8 μηνών, μέχρι την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

 

 

Δομές στη Δημοτική Ενότητα Νίκαιας Διεύθυνση Στοιχεία Προϊσταμένης
1 1ος Βρεφικός Σταθμός Κύπρου 142 Δημητριάδου Νικολέτα 210-4926259
2 1ος Παιδικός Σταθμός Κύπρου 142 Κατσάμπαλου Αλεξάνδρα 210-4912162
3 2ος Βρεφικός Σταθμός Αχιλλέως 13 & Κομνηνών 9Α Κατσίπη Αλεξάνδρα 210-4930892
4 2ος Παιδικός Σταθμός Αχιλλέως 13 & Κομνηνών 9Α Ρίζου Σοφία 210-4965168
5 3ος Βρεφικός Σταθμός Κασταμονής & Θείρων Λάζου Ιωάννα 210-4917686
6 4ος Παιδικός Σταθμός Ακροπόλεως 52 & Νέστορος Κεσόγλου Όλγα 210-4965928
7 6ος Παιδικός Σταθμός Γέμελου 35 Συνανίδου Ειρήνη 210-4912221
8 7ος Παιδικός Σταθμός Θεμιστοκλέους & Δ. Ψαρρά 116 Κούνουπα Μαρία 210-4902609
9 8ος Παιδικός Σταθμός Ακροπόλεως 107 & Επικούρου Τσατσαρωνάκη Δήμητρα  210-4920260
10 8ος Βρεφικός Σταθμός Ακροπόλεως 107 & Επικούρου Λουλουδάκη Ειρήνη 210-4920260
11 9ος Α΄Παιδικός Σταθμός Σμύρνης 47 & Τυάνων Φωτιάδου Στέλλα 210-4926763
12 9ος Β΄Παιδικός Σταθμός Σμύρνης 47 & Τυάνων Χαραμή Αθηνά 210-4917281

 

Δομές στη Δημοτική Ενότητα Αγ.Ι.Ρέντη Διεύθυνση Στοιχεία Προϊσταμένης
1 Α΄Βρεφονηπιακός Σταθμός Καβάφη & Κων/πόλεως Δικαίου Μαρία 210-4928511
2 Α΄Παιδικός Σταθμός Θεμιστοκλέους 7 Λάμπρου Χρυσάνθη 210-4827878
3 Β΄Νηπιακός Σταθμός Ιθάκης & Ελευθερίας Τάτσιου Ελένη 210-4916106
4 Γ΄Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγίας Άννης 89 Τζήμα Βασιλική 210-3423045

 

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών:

Γεώργιος Δάγλας, Μπαλτατζή 32, Ρέντης, τηλ. επικοινωνίας: 210 4823436.

Η φιλοσοφία μας:

  • Να αποκτήσουν τα σημερινά παιδιά, οι αυριανοί ενήλικες, αγωγή, μόρφωση και γνώση μέσα σε κλίμα αγάπης, εμπιστοσύνης, αποδοχής, διαλόγου και επεξήγησης.
  • Να επιλέξουν τρόπους συμπεριφοράς ζωής και σκέψης που θα τους επιτρέψουν να βρουντη θέση τους στην κοινωνία των ανθρώπων και να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα – βασιζόμενα στην προσωπικότητά τους – να είναι υπεύθυνα, δημιουργικά και κοινωνικοποιημένα άτομα στο περιβάλλον που ζουν.
  • Να εφαρμόζεται ανθρωποκεντρική, ενιαία προσχολική αγωγή, σύμφωνα µε τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
  • Να γίνονται σεβαστά και να τηρούνται τα δικαιώματα των παιδιών, όπως ορίζεταιστο σχετικό χάρτη του Ο.Η.Ε., τις διεθνείς συμβάσεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να υπάρχει ατμόσφαιρα ευχάριστη, ήρεμη, συνεργατική και να χαρακτηρίζεται από σχέσεις αλληλοσεβασμού μεταξύ προσωπικού, παιδιών και γονέων.
  • Ποια παιδιά εγγράφονται στις Δομές:

Στα Βρεφικά Τμήματα γίνονται δεκτά νήπια ηλικίας από 8 μηνών έως 2,5 ετών.

Στα Νηπιακά Τμήματα γίνονται δεκτά νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο).

Η απαιτούμενη ηλικία πρέπει να συμπληρώνεται κατά την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινά το κάθε σχολικό έτος.

Τα εγγραφόμενα νήπια προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Δήμου Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη και εγγράφονται κατά προτεραιότητα μοριοδοτούμενα (δημότες και κάτοικοι).

Επίσης εγγραφή παιδιού μπορεί να γίνει, όταν με αυτήν, εξυπηρετείται ιδιαίτερα οξυμένη κοινωνική ανάγκη των γονέων, η οποία αιτιολογείται ειδικά σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά την εγγραφή πραγματοποιείται μοριοδότηση με την οποία  επιλέγονται κατά προτεραιότητα τα παιδιά εργαζομένων γονέων και τα παιδιά οικογενειών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται το διάστημα από 10 ως 31 Μαΐου κάθε έτους, για το επόμενο σχολικό έτος.

Δικαίωμα εγγραφής στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς έχουν όλα τα παιδιά, εκτός εάν πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα και για όσο διάστημα νοσούν. Επίσης δεν γίνονται δεκτά παιδιά, τα οποία έχουν διαγνωστεί με σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή/και νοητικής υγείας (π.χ. βαριές καθυστερήσεις, πολλαπλές αναπηρίες) που για την αγωγή τους χρειάζονται ειδικές δομές ολοκληρωμένης φροντίδας και ειδικευμένο προσωπικό (ειδικής αγωγής).

  • Λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών:
  • Η λειτουργία των Σταθμών ξεκινά από τις 7 το πρωί, και λήγει στις 4 το μεσημέρι (07:00 π. μ.– 16:00 μ. μ.).
  • Η Διεύθυνση Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών αρχίζει την λειτουργία της κάθε σχολικό έτος την 1ηΣεπτεμβρίου και την διακόπτει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Η Διεύθυνση Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών διακόπτει την λειτουργία της από την 24ηΔεκεμβρίου μέχρι και τη 5η Ιανουαρίου καθώς και από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά καθώς επίσης και κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών, την ημέρα εορτασμού του πολιούχου της πόλης  καθώς και κατά τον εορτασμό Εθνικού γεγονότος.
  • Τα παιδιά παραλαμβάνονται από το Γονέα / Κηδεμόνα ή άλλο ενήλικο πρόσωπο που υποδεικνύεται με Υπεύθυνη Δήλωση του Γονέα/ Κηδεμόνα νομίμως εξουσιοδοτημένο και θα είναι υποχρεωμένο να επιδείξει αστυνομική ταυτότητα ενώ κάθε αλλαγή προσώπου θα πρέπει να γνωστοποιείται στο Σταθμό άμεσα.

 

Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί μας, ανάλογα με την  υποδομή τους συγκροτούνται ως εξής:

Βρεφικοί Σταθμοί: α) τμήματα βρεφών από 08 μηνών έως 1,5 έτους και β) τμήματα βρεφών από 1,5 έτους  έως 2,5 ετών.

Παιδικοί Σταθμοί: τμήματα προ-προνηπίων από  2,5 ετών έως την εγγραφή τους σε Νηπιαγωγείο ως προνήπια.

Παιδαγωγικό πρόγραμμα:

Σε όλες τις ηλικίες η οργάνωση της παιδαγωγικής δράσης οργανώνεται με γνώμονα τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών. Το πρόγραμμα απασχόλησης βρεφών και νηπίων, το οποίο εκπονείται ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστική της ομάδας, καθώς επίσης και τα ειδικά προγράμματα αγωγής σχεδιάζονται από τις Προϊσταμένες των Τμημάτων, τον Προϊστάμενο διεύθυνσης καθώς και από Παιδαγωγούς οι οποίοι μπορούν από κοινού να συμμετέχουν σε αντίστοιχη ομάδα ή επιτροπή.

 

Ημερήσιο πρόγραμμα παιδιών:

Το ημερήσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται στις αλλαγές των εποχών, τις καιρικές συνθήκες, σε βιωματικά περιστατικά, και στην δυναμική της ομάδας. Ωστόσο, το ωρολόγιο πρόγραμμα πρέπει να τηρείται  προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Σταθμών και να δημιουργείται το αίσθημα της ασφάλειας και της χρονικής διαδοχής  στα φιλοξενούμενα παιδιά.

Σταθερά χρονικά σημεία  αποτελούν οι ώρες  προσέλευσης και αποχώρησης οι οποίες πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, οι ώρες του πρωινού, του γεύματος, η ώρα της ελεύθερης απασχόλησης  και η ώρα της μεσημβρινής ανάπαυσης.

Το ημερήσιο πρόγραμμα, έχοντας σταθερά τα σημεία που αναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα,  εξασφαλίζει την αρμονική σωματική, ψυχική, συναισθηματική  και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Στα πλαίσια του Προγράμματος, τα παιδιά προσεγγίζονται έχοντας ως  μέσο την παιγνιώδη παιδαγωγική πρακτική, τον διάλογο και την διάθεση επεξήγησης, με στοργή, υπομονή, γνώση και αγάπη.

Βάση του Προγράμματος είναι η κοινωνικοποίηση και η ομαλή συναναστροφή των παιδιών μεταξύ τους καθώς και η εμπέδωση κλίματος αποδοχής, ισονομίας, ελευθερίας και ασφάλειας μέσα από παιγνιώδεις δράσεις.

Προσαρμογή:

Το μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους ξεκινά η λειτουργία των Σταθμών με την προσαρμογή των παιδιών. Η προσαρμογή είναι η εναρκτήρια παιδαγωγική δραστηριότητα και η επιτυχία της καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή ένταξη των παιδιών στη ζωή του Σταθμού.

Τα βρέφη και τα νήπια προσέρχονται για ολιγόωρη παραμονή στο Σταθμό με σταδιακή κλιμάκωση των ωρών παραμονής τους ανάλογα με τον ατομικό τους ρυθμό.

Βασικός στόχος είναι η αβίαστη προσαρμογή των παιδιών ώστε περίπου στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας προσέλευσης τους, να μπορούν να παραμένουν στον σταθμό περισσότερες ώρες.

 

Διατροφή:

Στα βρέφη και τα νήπια κάθε Σταθμού παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά διατροφή (πρωινό, πρόγευμα -συνήθως φρούτα εποχής, ή φρουτόκρεμα για τα βρέφη- και μεσημβρινό γεύμα κάθε ημέρα). Στα παιδιά που παραμένουν στους Σταθμούς για μεσημβρινή ανάπαυση παρέχεται και απογευματινό στις 15:15.

Το διαιτολόγιο των παιδιών είναι κοινό για όλες τις δομές, καθορίζεται σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδιατρικές επιταγές και την ισχύουσα νομοθεσία για την υγιεινή διατροφή των παιδιών ενώ εκπονείται από την/τον Παιδίατρο, τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης  και τις Τμηματάρχες παιδαγωγούς των Σταθμών μας.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής αναρτάται σε εμφανές σημείο του Σταθμού για άμεση ενημέρωση των γονέων.

 

Ιατρική παρακολούθηση:

Η περιοδική και η έκτακτη παρακολούθηση της υγείας των εγγεγραμμένων παιδιών αποτελεί συμπληρωματική υποχρέωση της οικογενειακής, και διενεργείται από τον/την Παιδίατρο της Διεύθυνσης Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Ο/Η Παιδίατρος επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κάθε δομή αλλά και εκτάκτως όταν παραστεί ανάγκη.

 

Ασφάλιση:

Στα βρέφη και νήπια που φιλοξενούνται σε όλους τους Σταθμούς μας, κατόπιν έγγραφης συγκατάθεσης των γονέων τους,  παρέχεται ασφαλιστήριο συμβόλαιο ατυχήματος για τις ώρες που φιλοξενούνται εντός των δομών μας.

Οικονομική συμμετοχή:

Για την φοίτηση των παιδιών στις προσχολικές δομές της  Διεύθυνσης Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών που δεν εγγράφονται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, έχει καθιερωθεί  η υποχρέωση των γονέων για την καταβολή μηνιαίου ποσού αντιτίμου παρεχομένων υπηρεσιών το ύψος του οποίου καθορίζεται από το ύψος του ετησίου εκκαθαριστικού της οικογένειας.

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ:

Όλοι οι Σταθμοί μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής” του ΕΣΠΑ για τις ωφελούμενες μητέρες των παιδιών των ως ανωτέρω ηλικιών.

Για αιτήσεις στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ η Διεύθυνσή μας παρέχει πληροφορίες και κατευθύνσεις στις ενδιαφερόμενες μητέρες, οι οποίες υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) όταν αναρτηθεί η συγκεκριμένη δράση.

Συνήθως η διαδικτυακή πλατφόρμα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «ανοίγει» μετά από τις αιτήσεις που γίνονται εκτός ΕΣΠΑ, μέσω του φορέα μας , δηλαδή μετά το τέλος Μαΐου κάθε έτους.

Πληροφόρηση:

Όλες οι πληροφορίες και τα έντυπα των αιτήσεων εγγραφών και των επανεγγραφών, χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους γονείς από όλες τις δομές μας κατά το μήνα Μάιο, ενώ αναρτώνται έγκαιρα και στην ιστοσελίδα του Δήμου.