Ρυθμίσεις λειτουργίας και κυκλοφορίας στα Άλση της πόλης, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2025
υπ.αρ. 4310 27/05/2025 Απόφαση Δημάρχου
-
Κατά τις ημέρες όπου υπάρχει πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς πολύ υψηλή (επίπεδο 4):
α) Άλσος Δεξαμενής (Άγιος Φίλιππος)
- Οι πόρτες του άλσους θα κλείνουν για τα οχήματα.
- Θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση πεζών προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Φιλίππου για συμμετοχή σε τέλεση μυστηρίου και προς το Αναψυκτήριο.
- Επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή σε ένα (1) όχημα που φέρει διακριτικό σήμα ΑΜΕΑ, ή αναπηρικές πινακίδες, μόνο για την ολιγόλεπτη μετακίνηση από και προς το παρεκκλήσιο. Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και μετά από αυτό, τα οχήματα θα παραμένουν εκτός του Άλσους.
- Επιτρέπεται η διέλευση σε ένα (1) όχημα των συμμετεχόντων στο εκάστοτε μυστήριο, σε ένα (1) όχημα των φωτογράφων, σε ένα (1) όχημα για το στολισμό, μόνο για την ολιγόλεπτη μετακίνηση από και προς το παρεκκλήσιο. Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και μετά από αυτό, τα οχήματα θα παραμένουν εκτός του Άλσους.
- Τα συνολικά τρία (3) οχήματα υποχρεούνται αφού εισέλθουν και αφού αφήσουν ανθρώπους και υλικά, να εξέρχονται άμεσα από το Άλσος.
- Παρέχεται η δυνατότητα για δεύτερη φορά να εισέλθουν τα ίδια αυτοκίνητα για παραλαβή ανθρώπων και υλικών μετά το πέρας της τέλεσης των μυστηρίων.
- Απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή των προσκεκλημένων στο Άλσος μετά τη λήξη εκάστου μυστηρίου.
- Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εντός του Άλσους, στεγασμένους ή μη.
- Απαγορεύεται αυστηρά η παροχή εδεσμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου (catering)
- Απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών & πυροτεχνημάτων, καθ΄ ολο το έτος, ιδίως όμως κατά την αντιπυρική περίοδο, προβλέπεται επιβολή προστίμου από την πυροσβεστική διάταξη
- Οι πιο πάνω προβλέψεις θα εφαρμόζονται μόνο για μυστήρια για τα οποία έχει ενημερωθεί εγγράφως το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και ο αρμόδιος Εντεταλμένος Σύμβουλος, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την τέλεσή τους. Μετά το έγγραφο προς το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το Τμήμα θα ενημερώνει τους φύλακες ώστε να επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων.
- Η ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες και συνδιοργανωτές στα μυστήρια, είναι αποκλειστική ευθύνη του υπεύθυνου – εφημέριου του παρεκκλησίου Αγ. Φιλίππου. Ο υπεύθυνος – εφημέριος, οφείλει να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για όλο το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που τους αφορά και φέρει την απόλυτη ευθύνη για κάθε παράβαση.
- Επιτρέπεται η διέλευση μόνο οχημάτων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Δήμου και της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η φύλαξη του χώρου και η διατήρηση των ζωτικών του λειτουργιών.
- Η μετακίνηση από και προς το αναψυκτήριο, θα γίνεται πεζή ή – για ΑμΕΑ και ευπαθείς ομάδες- με ένα ηλεκτροκίνητο βοηθητικό όχημα (τύπου golf).
β)Άλσος Βώκου: Παραμένει κλειστό.
γ)Άλσος Νυμφών (Κηποθέατρο): Παραμένει κλειστό, (εκτός των ημερομηνιών τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα φύλαξης και θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στο θέατρο).
δ)Περιβάλλον χώρος Κατρακείου Θεάτρου: Παραμένει κλειστός. Σημείωση: Το θέατρο δεν ανήκει στον “περιβάλλοντα χώρο”.
ε)Πρώην Νεκροταφείο Νεάπολης: Παραμένουν κλειστοί όλοι οι χώροι πρασίνου – αθλητικοί
Κατά τις ημέρες όπου υπάρχει πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς επιπέδου 5
(συναγερμός):
- Κλειστοί όλοι οι χώροι πρασίνου και Άλση, για πεζούς και οχήματα.
- Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας.
-
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από προβλέψεις για κίνδυνο πυρκαγιάς, στο Άλσος Δεξαμενής (Αγ. Φίλιππος), ‘Αλσος Βώκου, Άλσος Νυμφών (Κηποθέατρο), Περιβάλλον χώρος Κατρακείου Θεάτρου, Πρώην Νεκροταφείο Νεάπολης, ισχύουν τα κάτωθι:
- Απαγορεύεται η καύση ειδών πυροτεχνίας εντός των Αλσών και επί των παράπλευρων οικοδομικών τετραγώνων.
- Απαγορεύεται η οιαδήποτε χρήση φωτιάς (διακόσμηση, εστίαση / catering κλπ).
- Χρήση φλόγας / φωτιάς επιτρέπεται για λατρευτικούς σκοπούς μόνο στο εσωτερικό του παρεκκλησίου του Αγ. Φιλίππου.
- Απαγορεύεται αυστηρά η παροχή εδεσμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου Αγ. Φιλίππου (catering).
-
Στον ορεινό όγκο της δασικής έκτασης του όρους Αιγάλεω εντός ορίων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, θα κλείνουν όλοι οι δασικοί δρόμοι του ορεινού όγκου άνωθεν (δυτικά) του 2ου Αθλητικού Κέντρου με δείκτη πρόβλεψης πυρκαγιάς 3-4-5.
-
Οι ρυθμίσεις και η απαγόρευση κυκλοφορίας, αφορούν την μέρα πρόβλεψης και έχουν ισχύ καθ΄ όλο το 24ωρο. Για κάθε ημέρα περιορισμού κυκλοφορίας, εννοείται ότι τα μέτρα ισχύουν από ώρα 00:00 έως και την 24:00 της ημέρας. Τα μέτρα λήγουν με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου 31/10/2024, εκτός των μέτρων που αφορούν όλο το έτος.
-
Σε περίπτωση κατά την οποία εκδίδονται αυστηρότερες απαγορεύσεις ή περιορισμοί, από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την Δασική Υπηρεσία, αυτές θα ισχύουν συμπληρωματικά και σωρευτικά της δικής μας απόφασης.
Comments are closed.