Ανοιχτά για τις επισκέψεις του κοινού (10.00-13.00) θα είναι η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας-Ρέντη την ημέρα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς» (Ηλιουπόλεως 102Α) ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι προς εκτέλεση αγωνιστές, τον χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τα αποτυπώματα των εξοστρακισμένων σφαιρών στους τοίχους, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής, δείγματα του γερμανικού οπλοστασίου και καλλιτεχνικές φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας-Ρέντη (Π. Τσαλδάρη 185-187) φιλοξενούνται πλήθος ιστορικών κειμηλίων, πολεμικών τεκμηρίων και αρχειακού υλικού, ψηφίδες που ανασυνθέτουν την ηρωική περίοδο 1941-1944. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη σημαία του 34ου  Συντάγματος του ΕΛΑΣ, δείγματα στρατιωτικής εξάρτυσης και οπλισμού των ανταρτών του ΕΛΑΣ,  στρατιωτικό υλικό, φωτογραφίες αγωνιστών και ηγετικών μορφών της αντίστασης, φωτογραφικό υλικό του ΕΛΑΝ, σπάνια χαρτογραφικά δεδομένα, εφημερίδες της εποχής και του αντιστασιακού τύπου, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, κείμενα που αποτυπώνουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής, το καταστατικό της ΕΠΟΝ,  πολύγραφο,  κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού. Ακόμη, φιλοξενείται ο πίνακας του Θ. Στεφόπουλου Ο ΕΛΑΣ μετά τη μάχη. Το Μουσείο κοσμούν, επίσης, καλλιτεχνικές φωτογραφίες για την Αντίσταση του Σπύρου Μελετζή.  

Και στους δυο χώρους πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων, που περιλαμβάνουν αφήγηση ιστορικού, ξενάγηση  και προβολή ντοκιμαντέρ. Διοργανώνονται, επίσης, εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ»  (Ηλιουπόλεως 102Α )

madrablokou@gmail.com

Τηλεφωνική επικοινωνία: 2104922587

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι. ΡΕΝΤΗ (Π.Τσαλδάρη 185-187)

Τηλεφωνική επικοινωνία: 2104934838

mousioantistasis@gmail.com

Τηλεφωνική επικοινωνία: 2104934838

Author

Comments are closed.