Δεν είναι λίγες οι φορές, άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο μας αναζητώντας βοήθεια στα προβλήματά τους να αναρωτιούνται αν κάποια συμπτώματα που εμφανίζουν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κρίσεις πανικού. Επειδή πολλές φορές συγχέουμε αυτό τον όρο με ένα φόβο ή άγχος που νιώθουμε προερχόμενα από μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα στρεσογόνο γεγονός, ας ορίσουμε πιο συγκεκριμένα τι είναι οι κρίσεις πανικού.
Η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση όπου το άτομο βιώνει ένα ξαφνικό συναίσθημα πολύ έντονου φόβου που πυροδοτεί πολύ έντονες σωματικές αντιδράσεις, χωρίς τις περισσότερες φορές προειδοποίηση και χωρίς εμφανή αιτία και είναι πιο έντονο από μια συνηθισμένη στρεσογόνα κατάσταση που πιθανόν να αντιμετωπίσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 4% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του θα βιώσει κρίση πανικού.
Η αιτιολογία συνήθως είναι ασαφής, αλλά σίγουρα συνδέεται με καταστάσεις μεταβατικές και αγχωτικές στη ζωή του ατόμου όπως:
1) ανάληψη ευθυνών στο πέρασμα από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή ή στη γονεική ιδιότητα
2) απώλεια ή αλλαγή εργασίας ή αλλαγές στον εργασιακό χώρο
3) οικονομικές δυσκολίες και δυσχέρεια
4) χωρισμός ή διαζύγιο
5) απώλεια αγαπημένου προσώπου
6) εμφάνιση μιας σωματικής ασθένειας ή ταυτόχρονη συνύπαρξη μιας ψυχικής διαταραχής (π.χ. κατάθλιψη,αγχώδης διαταραχή)
7) γενετική προδιάθεση(π.χ. έχοντας ζήσει σ’ένα περιβάλλον που τουλάχιστον ένα άτομο παρουσιάζει συμπτώματα κρίσης πανικού υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες σε μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδο στη ζωή του το άτομο να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο).
Τα πιο εμφανή συμπτώματα μιας κρίσης πανικού είναι:
1) ταχυκαρδία-ταχυπαλμία
2) δυσκολία στην αναπνοή-δύσπνοια
3) ξαφνική εφίδρωση
4) έντονοι πόνοι στο στήθος και στο στομάχι
5) μούδιασμα άκρων και αίσθηση απώλειας ελέγχου του σώματος
6) αποπροσανατολισμός χώρου και χρόνου
7) τρέμουλο,ζάλη ή τάση λιποθυμίας
8) φόβος επικείμενου θανάτου
Τα παραπάνω συμπτώματα είναι συνήθη και όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση κινδύνου. Ποια όμως είναι η ειδοποιός διαφορά που μας επιβεβαιώνει ότι όταν ένα άτομο εκδηλώνει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα βιώνει κρίση πανικού;
Αυτό θα το αναλύσουμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου όπου θα αναφερθούμε και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού.
ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΛΑΜΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Comments are closed.