Οι κοινόχρηστοι χώροι και οικόπεδα, τόσο μέσα στην πόλη, όσο -ιδιαίτερα- κοντά σε Άλση και Δασικές Περιοχές, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για ξέσπασμα πυρκαγιών. Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Ο Δήμος Νίκαιας -Αγ. Ιωάννη Ρέντη, καλεί τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, να αποψιλώσουν τους χώρους τους και να απομακρύνουν τυχόν εύφλεκτα υλικά, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή επέκτασής της και να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς.

Η αποψίλωση και ο καθαρισμός των οικοπέδων, αποτελεί υποχρέωση των ιδιοκτητών και η εποπτεία αυτής της υποχρέωσης, ανήκει στο Δήμο.

Σύμφωνα με το νόμο (3852/2010, άρθρο 94, περίπτωση 26) η μέριμνα για την τήρηση της υποχρέωσης ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών των οικοπεδικών και άλλων ακάλυπτων χώρων, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτης επέμβασης, ανήκει στους Δήμους.

Σε βάρος εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο. Αυτό όμως που όλοι επιθυμούμε είναι η τήρηση των υποχρεώσεών μας, για το καλό όλων μας.

Επισημαίνουμε ότι τα υπολείμματα και τα προϊόντα του καθαρισμού, δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται σε πεζοδρόμια ή μέσα στο χώρο, καθώς έτσι διατηρείται ο κίνδυνος. Αυτά, με ευθύνη των ιδιοκτητών θα πρέπει να απομακρύνονται έγκαιρα.

Τόσο η Πυροσβεστική (διάταξη 9/2021, ΦΕΚ 1923/τεύχος β’/15 Μαΐου 2021) όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν θέσει το θεσμικό πλαίσιο με τις υποχρεώσεις πολιτών και Πολιτείας, το οποίο οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε.

Επιπλέον προτρέπουμε τους πολίτες, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, για έκτακτα δελτία σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιών, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν Άλση, Πάρκα και Δασικές περιοχές.

Author

Comments are closed.