Σκεφτόμενη για το κορωνοϊό και τι θα ήθελα να γράψω σχετικά, αναλογίζομαι τι είναι επίκαιρο σήμερα. Δύσκολο να σκεφτεί κανείς το επίκαιρο ενός ιού που μεταλλάσσεται συνεχώς και μαζί με αυτόν εξελίσσονται και οι συνέπειες του σε κάθε επίπεδο. Αποφάσισα λοιπόν να παραθέσω μερικές σκέψεις για τη ψυχική μας υγεία με αφορμή τον covid-19.

Παρατηρώ, λοιπόν, στη καθημερινότητα της εργασίας μου, μεταξύ άλλων, ότι έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που έρχονται σε έναν ψυχολόγο με διστακτικότητα και ανησυχία γιατί δεν νιώθουν πια δυνατοί, γιατί νιώθουν ανασφάλεια, άγχος, φόβο, κούραση, χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή τους που να δικαιολογούν αυτά τα συναισθήματα. Άνθρωποι που λένε ότι διαχειρίστηκαν καλά τη πανδημία μέχρι στιγμής και τον περιορισμό των ελευθεριών που ήρθε ως κοινωνική συνέπεια αυτής. Aναρωτιούνται τι τους συμβαίνει και φοβούνται μήπως χρειάζονται συνεδρίες με ψυχολόγο.

Με αφορμή λοιπόν έναν ιό που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει, βρίσκω σκόπιμο να γράψω για τις περιόδους που καλούμαστε να διαχειριστούμε στρεσσογόνα γεγονότα, είτε προσωπικά, είτε συλλογικά, για αυτές τις περιόδους της ζωής που αναδύονται «δύσκολα» συναισθήματα και ψυχικές εκφράσεις, όπως θλίψη, φόβος, θυμός, πόνος, ανασφάλεια, πίεση, άγχος, κούραση και έρχονται να κλονίσουν το αίσθημα ισορροπίας, επάρκειας και ασφάλειας του εαυτού.

Τι κάνει λοιπόν κανείς όταν «περνά δύσκολα» ψυχικά;

Σε αυτή τη φάση θα είχε νόημα να δώσει χρόνο στον εαυτό του να βιώσει αυτά τα συναισθήματα, χωρίς να τα αποφεύγει, χωρίς να τα λογοκρίνει, χωρίς να τα υποτιμά. Θα είχε νόημα να τα παρατηρήσει και να προσπαθήσει να τα κατανοήσει. Να ακούσει τι έχουν να του πούνε για τον εαυτό του και για τις ανάγκες του.

Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να βιώνουμε όλων των ειδών τα γεγονότα και όλων των ειδών τα συναισθήματα, ευχάριστα και δυσάρεστα. Τα συναισθήματα δεν απειλούν τη ζωή και σίγουρα ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται εξ’ ορισμού ψυχολόγο για να διαχειριστεί συναισθήματα που δεν του είναι ευχάριστα.

Ποιος λοιπόν θα πει αν ένας άνθρωπος που περνά δύσκολα χρειάζεται ψυχολόγο;

Μα ποιος άλλος από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο; Ο άνθρωπος που τα νιώθει όλα αυτά θα αποφασίσει αν χρειάζεται βοήθεια για να διαχειριστεί τις καταστάσεις που του προκαλούν τα συναισθήματα αυτά ή και τα ίδια τα συναισθήματα.

Πότε συστήνει ένας ψυχολόγος να πάρει κανείς βοήθεια;

Αν τα συναισθήματα και οι ψυχικές εκφράσεις επιμένουν και εντείνονται, αντί να περνούν με τον καιρό, και κάνουν δυσλειτουργική τη καθημερινότητα του ανθρώπου, ή μεταφράζονται σε συμπεριφορές που ξεφεύγουν του ελέγχου του ατόμου, τότε ένας ψυχολόγος θα σύστηνε να πάρει ο άνθρωπος βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.

Κλείνοντας λοιπόν, να πούμε ότι, ένας άνθρωπος που περνά δύσκολα ψυχικά, χρειάζεται αρχικά να φροντίσει τον εαυτό του και να βάλει στην όποια δυνατή προτεραιότητα τις ανάγκες του. Να δώσει χρόνο να αναρρώσει από τη ψυχική κατάσταση που τον δυσκολεύει, όπως δίνει χρόνο για να αναρρώσει από μια σωματική ασθένεια. Αν η ψυχική κατάσταση με το πέρας του χρόνου εξακολουθεί να επιμένει και να τον δυσκολεύει στη ζωή του, τότε μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

Ψυχολόγος- Κλινική νευροψυχολόγος

    Μπεμπλιδάκη Χρύσα

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

 

2132004826-2132004815 -Ψυχολόγοι Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη (για τους κατοίκους του δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη).

 

10306 -Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης Υπουργείου υγείας σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική κλινική ΕΚΠΑ και τη συμμετοχή πολλών άλλων φορέων

 

210 7297957 –Γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για το κορωνοϊό της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Δευτέρα έως Κυριακή από 10:00 πμ. έως 8:00 μμ.).

 

210- 7600100, 210 -7669584 -Γραμμή: Οδηγίες για παιδιά και οικογένειες για την αντιμετώπιση περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (καθημερινά τις εργάσιμες μέρες 09:00-02:00).

 

213 2013298, 210 6924467-Γραμμή :Υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και οικογένειες την εποχή του κορωνοϊού, της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΕΚΠΑ (καθημερινά 09:00-02:00)

 

213-1510100 –Γραμμή βοήθειας- Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Link

https://eody.gov.gr

 

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/psychologiki-stirixi-paidiwn-apo-goneis-gia-koronoio-covid19.pdf

 

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6970-h-epidhmia-toy-covid-19-ws-sobarh-psyxopiestikh-synthhkh-gia-thn-trith-hlikia-odhgies-gia-hlikiwmenoys

 

https://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kaidraseis-gia-thn-ygeia/c312-psyxikh-ygeia/5520-ekthesh-sxediasmos-anaptykshsmonadwn-psyxargws.

 

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/mental-health-considerations.pdf

 

https://resourcecentre.savethechildren.net/library/helping-children-cope-stress-during-2019-ncov-outbreak

Author

Comments are closed.