Τι είναι το emotional eating;

Emotional eating σημαίνει “τρώω λόγω έντονων συναισθημάτων” / “τρώω προκειμένου να καλύψω κάποιο συναισθηματικό κενό”. Με αυτά καταλαβαίνουμε ότι η αίσθηση της πείνας που νιώθει το άτομο δεν προκύπτει από πραγματική/βιολογική ανάγκη για σίτιση. Το στομάχι μας αποτελεί δεύτερο εγκέφαλο για το σώμα μας και κατ’ επέκταση επηρεάζεται άμεσα από το συναίσθημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαστρεβλωμένη σχέση με το φαγητό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή, ξεκινώντας από βουλιμικά επεισόδια.

Τρώμε τα συναισθήματά μας;

Το άγχος, ο θυμός, η ανία, η λύπη, η απογοήτευση κι ο γενικότερος ψυχικός πόνος δημιουργούν ένα αίσθημα κενού μέσα μας, τα οποία “καλύπτονται” τα υπερφαγικά επεισόδια. Τα δυσάρεστα συναισθήματα καταπραΰνονται προσωρινά, ενώ η διαχείριση πολλές φορές γίνεται ευκολότερη. Στη πραγματικότητα πρόκειται για μια πλασματική συνθήκη κατά την οποία “μας παίρνει τον έλεγχο” η τροφή. Στην ουσία δε μας προσφέρει καμιά αρωγή.

Τρόποι διαχείρισης emotional eating:

  • Ημερολόγιο καταγραφών

Η συνέπεια καταγραφών κατανάλωσης τροφής καθώς και των συναισθημάτων πριν και μετά από αυτό, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και θα βελτιώσει τη σχέση σας με το φαγητό.

  • Διαχωρισμός πραγματικής και συναισθηματικής πείνας

Η λήψη βραδείας αναπνοής για μερικά λεπτά βοηθά στη σύνδεση με το συναίσθημα και ενεργοποιεί τη μακροπρόθεσμη σκέψη. Βέβαια, το βασικότερο όπλο για την αναγνώριση του συναισθήματος και την αποτελεσματική ερμηνεία του είναι κυρίως η ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

  • Επιλογή εναλλακτικής δραστηριότητας

Το distraction βοηθάει πολύ όταν το συναίσθημα της πείνας δεν προκύπτει από βιολογική ανάγκη. Μια δραστηριότητα που θα συγκεντρώσει τη προσοχή σας σε μια συγκεκριμένη ενέργεια που σας προκαλεί ευχαρίστηση, ίσως φανεί αποτελεσματικό για την αποφυγή του επεισοδίου.

  • Προετοιμασία γευμάτων (mealprep)

Ο προγραμματισμός των γευμάτων βοηθάει στη διατήρηση της γλυκόζης στα φυσιολογικά επίπεδα ώστε να μην ενεργοποιείται το συναίσθημα της πείνας.

  • Ύπνος

Επιστημονικά, έχει αποδειχθεί, η σύνδεση μεταξύ έλλειψης ύπνου και υπερφαγίας, διότι το σώμα προσπαθεί να κερδίσει ενέργεια μέσω του φαγητού.

Τεστ για το emotional eating από το Κέντρο Μεταβολισμού:
https://co-metabolism.gr/test-synaisthimatiki-yperfagia/

Author

Comments are closed.