Μέσα σε μυρωδιές μοσχοκάρυδου και λεβάντας το 1ο ΚΑΠΗ Νίκαιας που ιδρύθηκε πριν από 35 χρόνια, μετονομάστηκε σε ΚΑΠΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ». Μετά την πρωτοβουλία του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας, το ΚΑΠΗ απέκτησε μια συλλογή βιβλίων του Έλληνα συγγραφέα αλλά και προσωπικά του αντικείμενα. Η Νίκη Σταύρου, απόγονος του Νίκου Καζαντζάκη παραχώρησε  και τα πρώτα αντίτυπα από το ανέκδοτο βιβλίο «Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ» που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Από τα μαθητικά μου χρόνια ήμουν ερωτευμένος με τον Νίκο Καζαντζάκη που τον θεωρώ τον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα. Η σημερινή μέρα μετονομασίας του 1ου ΚΑΠΗ Νίκαιας σε ΚΑΠΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» είναι μια στιγμή ιστορική γιατί όχι μόνο αποκτήσαμε 200 βιβλία με έργα του Έλληνα συγγραφέα αλλά και γιατί δώσαμε στέγη σε προσωπικά του αντικείμενα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις εκδόσεις Καζαντζάκη γι’αυτή την τιμή και δεσμεύομαι να ανοίξουμε και άλλους δρόμους συνεργασίας προκειμένου η λογοτεχνία να διεισδύσει και στα 11 ΚΑΠΗ του Δήμου μας. Θεωρώ ακόμη ότι η πολιτεία ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσει την έναρξη λειτουργίας των ΚΑΠΗ , μετά από δυο χρόνια σιωπής, προκειμένου να δώσουμε πίσω στα μέλη μας το καταφύγιό τους, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας».

 Η απόγονος του Νίκου Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη είναι μεγαλειώδης και γι’αυτό το λόγο οι εκδόσεις Καζαντζάκη και γω προσωπικά θελήσαμε αυτή η ιδέα να γίνει πράξη. Είναι σημαντικό δημόσιοι χώροι όπως είναι τα ΚΑΠΗ, να γίνονται τόποι εξερεύνησης της λογοτεχνίας και τα μέλη τους να βρίσκουν δύναμη μέσα από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη».

Προσωπικές φωτογραφίες του Νίκου Καζαντζάκη από την Αίγινα αλλά και η θήκη με το μοσχοκάρυδο και την κανέλλα που έτριβε στα χέρια του πριν γράψει, βρίσκονται πια στο 1ο ΚΑΠΗ Νίκαιας. Η συλλογή  εκτός από τα 200 βιβλία των εκδόσεων Καζαντζάκη περιλαμβάνει ακόμη και παλιές κόκκινες εκδόσεις  με τα έργα του συγγραφέα: Ο Καπετάν Μιχάλης, Αναφορά στον Γκρέκο και Η Θεία Κωμωδία του Δάντη (μετάφραση που περιλαμβάνει και τα τρια μέρη του έργου «Κόλαση-Καθαρτήριο-Παράδεισος).

Author

Comments are closed.