Οι παραπάνω, αποτελούν δύο από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις που δέχεται ένας ειδικός ψυχικής υγείας όταν ένα άτομο απευθύνεται στο γραφείο του για βοήθεια.
Στο άκουσμα μιας τέτοιας ερώτησης προσωπικά νιώθω αμηχανία, ίσως γιατί γνωρίζω πως δεν υπάρχει μια σαφής απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες. Και αυτό γιατί είναι πολύ νωρίς, πριν προχωρήσει η διαδικασία της συμβουλευτικής ή της ψυχοθεραπείας να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες του κάθε ατόμου και να κατανοήσουμε κατά πόσο το ίδιο είναι έτοιμο ή διαθέσιμο προς κάποια αλλαγή. Η απάντηση λοιπόν στα παραπάνω όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες καθώς και από συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.
-Το άτομο που αναζητά βοήθεια πρέπει να έχει ισχυρό και όσο το δυνατόν συγκεκριμένο αίτημα που θα προέρχεται από το ίδιο και όχι από την επιθυμία η την παρότρυνση κάποιου αγαπημένου συγγενικού ή φιλικού προσώπου. Όχι ότι το τελευταίο αποκλείεται, αλλά είναι σύνηθες το φαινόμενο άτομα που αναζητούν βοήθεια κάτω από πίεση άλλων προσώπων πολλές φορές να μην είναι συνεπή στο ραντεβού τους ή μετά από δύο με τρεις συνεδρίες να διακόπτουν.
-Η αναζήτηση ενός ειδικού ψυχικής υγείας αποτελεί ένα άλλο βασικό παράγοντα. Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται διερεύνηση, συστάσεις, πληροφορίες και αρκετές φορές δοκιμή ώσπου να καταλήξουμε σ ’έναν επαγγελματία που θα νιώσουμε πως υπάρχει «χημεία» ώστε να τον εμπιστευτούμε να καταθέσουμε κομμάτια από την ψυχή μας.
-Όταν απευθυνόμαστε στον ιδιωτικό τομέα αναζητώντας επαγγελματία θα πρέπει να έχουμε συνυπολογίσει το οικονομικό κόστος.
-Η δέσμευση και η συνέπεια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της διαδικασίας αυτής. Για το επόμενο χρονικό διάστημα ή πολλές φορές για τα επόμενα χρόνια γνωρίζουμε ότι μία φορά την εβδομάδα(ή μια φορά στις δεκαπέντε ημέρες) επισκεπτόμαστε το θεραπευτή μας σε προσυμφωνημένο ραντεβού. Οποιαδήποτε αναβολή ή ακύρωση απαιτεί και από τις δύο πλευρές από πριν ενημέρωση.
-Η πεποίθηση ότι με το να απευθυνθούμε σ’ ένα ειδικό ψυχικής υγείας θα μας δώσει μια «μαγική» λύση ή συμβουλή για το πρόβλημά μας είναι διάχυτη στο ευρύ κοινό. Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται. Ο ειδικός ακούει προσεχτικά και προσπαθεί να βοηθήσει το άτομο να δει από διαφορετική οπτική ή να αντιμετωπίσει μ’ έναν διαφορετικό τρόπο πράγματα και καταστάσεις εστιάζοντας αποκλειστικά στη δική του ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να έρθουμε αντιμέτωποι με κομμάτια του εαυτού μας που μπορεί να μας δυσκολέψουν ή να μη μας αρέσουν. Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο άτομα να αλλάζουν πολλούς ειδικούς επιρρίπτοντας τους ευθύνες πως δεν τους βοήθησαν επειδή δεν τους προσέφεραν άμεση λύση σ’ ένα πρόβλημά τους.
–Υπομονή, επιμονή και προσπάθεια! Τρεις λέξεις τόσο απλές και όμως τόσο σημαντικές σ’ αυτή τη διαδικασία όπως και σε όλη τη ζωή μας. Τρεις λέξεις που απ’ αυτές πολλές φορές καθορίζεται η πορεία μας στη ζωή. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει οποιουδήποτε είδους εξέλιξη ή αλλαγή αν δεν διαθέτουμε ή δεν εξασκηθούμε να αποκτήσουμε αυτές τις τρεις «αρετές».Έτσι και στην ψυχοθεραπεία θα έχουμε δεδομένο ότι με τη δική μας επιμονή, υπομονή και προσπάθεια, πολύ συχνά επώδυνη, θα έρθει η αλλαγή σε βάθος χρόνου. Και πολλές φορές τα αποτελέσματα αυτής της πορείας εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και όταν έχει τελειώσει η διαδικασία αυτή.
-Ένα λάθος που συχνά κάνουμε, είναι ότι απευθυνόμαστε σ’ έναν ειδικό πολύ συχνά για ν’ αλλάξουμε κάποιον άλλο(π.χ. το σύντροφό μας ή σύζυγό μας, τη συμπεριφορά των παιδιών μας κ.α.) και όχι τον εαυτό μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τη δική μας προσωπική ευθύνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζοντας εμείς, τροποποιώντας τη συμπεριφορά μας θ’ αναγκαστούν και οι γύρω μας ν’ αλλάξουν.
-Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το τέλος της «συνεργασίας» μας με κάποιον ειδικό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε ν’ απευθυνθούμε σ’ αυτόν σε κάποια στιγμή στο μέλλον που θα το έχουμε ανάγκη και εφόσον οι συνθήκες ευνοούν για κάτι τέτοιο. Η πορεία προς την αυτογνωσία είναι μια διαδικασία αέναη και είμαστε τυχεροί που υπάρχουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας που μπορούν να είναι δίπλα μας σ’ αυτή τη διαδικασία.
ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΛΑΜΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Comments are closed.