ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Πληροφορίες: Καλλιόπη Δράκου

Email: grtypounikaias@gmail.com

Δ/ΝΣΗ: Π.Τσαλδάρη 10

Τ.Κ : 18450

τηλ. 213 2075369/342/388

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ

                                                                                  15 /6 /2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης (18/6/2023) ,θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «και εγένετο Νίκαια» τη Δευτέρα 19 Ιουνίου  στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης) στις 8.30 μ.μ.  Παράλληλα η εκδήλωση είναι αφιερωμένη  και στην ονοματοδοσία της πόλης που έγινε στις 18/9/1940 και μετονομάστηκε από Νέα Κοκκινιά σε Νίκαια .

Στη εκδήλωση συμμετέχουν οι ομάδες Παραδοσιακών Χορών και Γυμναστικής των ΚΑΠΗ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αθλητισμού και τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Παιδείας  του Δήμου. Την ίδια μέρα θα γίνεται και συγκέντρωση φαρμάκων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

Στόχος της εκδήλωσης  είναι η ανάδειξη της εξέλιξης  και της διάνθησης  των πολιτιστικών καταβολών της  Νίκαιας. Με λόγο, μουσική και κίνηση παιδιά αλλά και μέλη των ΚΑΠΗ  συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον ώστε να αποτυπωθεί η διαιώνιση της πολιτιστικής  κληρονομιάς της  από την παλαιότερη στη νεότερη γενιά.

Το σκηνικό της εκδήλωσης με θέμα «Πως Ονειρεύομαι την Πόλη μου» αποτελείται από δημιουργίες  μαθητών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της πόλης.

Λίγα λόγια για την ίδρυση και ονοματοδοσία  της Νίκαιας

Η Νέα Κοκκινιά αποτελεί τον μεγαλύτερο αμιγώς προσφυγικό συνοικισμό της Αττικής. Η νέα πόλη είναι αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών του 20 ου αιώνα. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 18 Ιουνίου 1923. Ο προσφυγικός οικισμός ιδρύθηκε στα όρια της Κοκκινιάς όπου ήδη από το 1915 είχαν εγκατασταθεί Αρμένιοι πρόσφυγες. Η Νέα Κοκκινιά ήταν αποτέλεσμα της δραστηριότητας των φορέων της αποκατάστασης, του κράτους και των ξένωνφιλανθρωπικών οργανώσεων. Για τη ανοικοδόμηση του εργάστηκαν 4000 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων 900 γυναίκες. Οι δρόμοι που σχεδιάστηκαν έλαβαν τις ονομασίες τους από τις

πόλεις της Ανατολής μετά από ιδέα του Σμυρναίου αρχαιολόγου Στίλπωνα Πιττακή και με αλφαβητική σειρά .

Ήταν πια καιρός. Η Κοκκινιά δεν  μπορούσε πλέον να λέγεται Κοκκινιά. Έπειτα από διάλογο χρόνων ο Δήμος Νέας Κοκκινιάς αποφάσισε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι το προάστιο αυτό του Πειραιά έπρεπε να πάρει ένα όνομα που θα αντανακλά τη Ιστορική Σημασία και την Μεγάλη συμβολή των Μικρασιατικών Πόλεων του Πόντου και της Θράκης «κατά τους μακρούς αγώνες προς αποκατάσταση της Εθνικής Ενότητας». Το 1939, προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την μετονομασία της πόλης. Η ονομασία Νίκαια, πρόταση του λόγιου νομικού και προέδρου του Συλλόγου Βιθυνών Ι. Μελά, ήταν αυτή του επιλέχθηκε. Άλλες προτάσεις ήταν «Ίλιον», «Τροία»,

«Έφεσος», « Μίλητος», «Ναζλί» και «Πάφρα». Η πρόταση του Ι.Μελά στηρίχθηκε στις βυζαντινές καταβολές του μικρασιατικού συνοικισμού και τη σύνδεση της Νίκαιας με το Βυζάντιο. Την πρόταση του Ι. Μελά υποστήριξε και ο Καθηγητής Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Βέης. Η Νέα Κοκκινιά μετονομάστηκε σε Νίκαια στο ΦΕΚ περί μετονομασίας δήμων, κοινοτήτων και συνοικισμών στις 3/9/1940.

Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας,
Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας  Δήμου Νίκαιας -Αγ. Ι. Ρέντη
τηλ. 2132004864
Author

Comments are closed.