Δημοτικές Βιβλιοθήκες

Στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη λειτουργούν δυο Δημοτικές Βιβλιοθήκες που καλύπτουν τις ανάγκες των αναγνωστών του Δήμου καθώς και των γύρω περιοχών. Οι βιβλιοθήκες διαθέτουν συλλογές έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού και καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο γνώσης, ενώ εμπλουτίζονται συστηματικά όλο το χόνο με προσθήκη νέων τίτλων. Στην ιστοσελίδα των βιβλιοθηκών-http://nikaiarentislib.blogspot.gr-μπορεί ο ενδιαφερόμενος να περιηγηθεί στον ηλεκτρονικό κατάλογο και να γνωρίσει εξ’ αποστάσεως ένα κομμάτι των συλλογών των βιβλιοθηκών. Από το ξεκίνημά τους λειτούργησαν ως δανειστικές βιβλιοθήκες και απασχόλησαν βιβλιοθηκονόμους ως εργαζόμενο προσωπικό.

Η οργάνωση του υλικού της βιβλιοθήκης γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα οργάνωσης των βιβλιοθηκών, ιδιαίτερα με τη χρήση των Αγγλο-Αμερικανικών κανόνων καταλογογράφησης (AACR2 Αnglo-American Cataloguing Rules, 2nd edition), των Θεματικών Επικεφαλίδων της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (Library of Congress Subject Headings), τον κατάλογο Θεματικών Επικεφαλίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, των Θεματικών Επικεφαλίδων SEARS. Η ταξινόμηση του υλικού γίνεται σύμφωνα με το διεθνές δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης DDC (Dewey Decimal Classification). Η καταχώρηση του υλικού στον ηλεκτρονικό κατάλογο γίνεται με το σύστημα αυτοματισμού βιβλιοθηκών openABEKT που υλοποιεί το μορφότυπο Unimarc.
Έτσι, κατάφεραν να μπουν σταθερές βάσεις και μέχρι σήμερα οι βιβλιοθήκες να μετρούν συνολικά περί τα 8.373 μέλη, με δανεισμούς που ξεπερνούν τα 30.000 τεκμήρια ετησίως.

Σε κάθε βιβλιοθήκη λειτουργούν 6 τμήματα:

Τμήμα Ενηλίκων

οι ενήλικες έχουν στη διάθεσή τους μια πλούσια συλλογή λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, από την οποία μπορούν να επιλέξουν και να δανειστούν για πληροφόρηση, ψυχαγωγία, ξεκούραση και συντροφιά.

Παιδικό Τμήμα

τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χώρο στη βιβλιοθήκη με βιβλία κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια. Μια αξιόλογη και ενημερωμένη συλλογή με παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων και κατασκευών είναι διαθέσιμη για δανεισμό.

Πληροφοριακό Τμήμα

περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, άτλαντες, πολύτομα έργα διαφόρων θεματικών κατηγοριών και σχολικά βοηθήματα, τα οποία διατίθενται προς χρήση μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Τμήμα περιοδικών & εφημερίδων

τα περιοδικά και οι εφημερίδες είναι αποδελτιωμένα και διατίθενται προς χρήση μόνο στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη της Νίκαιας διαθέτει έντυπο ιστορικό αρχείο με εκδόσεις που αφορούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης.

Κέντρο πληροφόρησης

μια σειρά σταθερών υπολογιστών προσφέρονται για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τμήμα Αναγνωστηρίου

κάθε βιβλιοθήκη διαθέται ευχάριστο και φιλικό χώρο αναγνωστηρίου με δωρεάν Wi-fi

Κατάλογος
Η συλλογή μας αυτή τη στιγμή αριθμεί τους 35.570 τόμους βιβλίων, περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού (έτος 2019). Ενδεικτικά η θεματολογία που καλύπτει η συλλογή περιλαμβάνει ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία, ψυχολογία, φιλοσοφία, κοινωνικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες, τέχνες, ιατρική, τεχνολογία, ιστορία κ.α. Εκτός από το έντυπο υλικό η συλλογή περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό (DVD, CD-ROM, CD μουσικής), εκπαιδευτικά πακέτα, επιτραπέζια παιχνίδια. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στον on-line ηλεκτρονικό κατάλογο των βιβλιοθηκών εδώ: nikaialib.openabekt.gr

Δανεισμός
Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν ως δανειστικές, παρέχοντας το δικαίωμα του δανεισμού σε όλους τους κατοίκους Νίκαιας-Ρέντη καθώς και των όμορων Δήμων. Για να γίνει ο δανεισμός, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με την κάρτα μέλους των βιβλιοθηκών. Η εγγραφή μέλους γίνεται με την προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και ενός εγγράφου που να πιστοποιεί τον τόπο κατοικίας (π.χ. λογαριασμό ΔΕΚΟ). Για τους ανήλικους, η εγγραφή γίνεται με τη συνοδεία ή την προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας γονέα ή κηδεμόνα. Οι αλλοδαποί κάτοικοι εγγράφονται με την προσκόμιση της άδειας παραμονής του Κέντρου Αλλοδαπών. Η εγγραφή των μελών, καθώς και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Για τους όρους δανεισμού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://nikaiarentislib.blogspot.gr.

Παράλληλες δραστηριότητες
Οι βιβλιοθήκες παράλληλα με τις καθιερωμένες υπηρεσίες που παρέχουν στο κοινό, λειτουργούν και ως κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης. Επιδεικνύουν μεγάλη δραστηριότητα σε εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες. Λειτουργούν 3 Λέσχες Ανάγνωσης για ενήλικες και 1 Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης. Διοργανώνουν εργαστήρια μάθησης και δημιουργίας, φιλοξενούν παρουσιάσεις βιβλίων, εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις και διοργανώνουν κάθε χρόνο Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας για τα παιδιά.

Το υλικό που εντάσσεται στις Βιβλιοθήκες προέρχεται από αγορές καθώς και από δωρεές, οι οποίες εντάσσονται στη συλλογή ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των βιβλιοθηκών. Στόχος μας είναι οι βιβλιοθήκες του Δήμου να αναπτύσσουν και να εξελίσσουν διαρκώς τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό τους.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
Μπιχάκη 15 (Πνευματικό Κέντρο, 1ος όροφος) – Τηλ. 2104838374 –
email: vivliorentis@yahoo.gr

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 13:30-20:00
Αύγουστος κλειστά

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αρκαδίου 23 – Τηλ. 2104936680 –
email: nikaialib@yahoo.gr

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα & Παρασκευή 8:00-14:00
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 8:00-20:00
Σάββατο 10:00-14:00
Αύγουστο κλειστά